Stanje Drupala

Dries Drupal Europe

Prejšnji teden se je skoraj 1.000 Drupalistov zbralo v Darmstadtu v Nemčiji na dogodku Drupal Europe. Tradicionalno je Dries predstavil State of Drupal. Ogledate si lahko posnetek predstavitve (pričetek v 4:38), ali prenesete kopijo diapozitivov (37 MB).

Drupal 8 se razvija še naprej

Začel je z nagovorom, s poudarkom na izdaji Drupala 8.6.0 v tem mesecu. Drupal 8.6 zaznamuje šesto zaporedno izdajo Drupala 8, ki je bila objavljena pravočasno. V primerjavi z letom prej Drupal 8 premore 46 odstotkov stabilnejših modulov in 10 odstotkov več sodelavcev, ki delajo na Drupal 8 Core. Vsi ti mejniki kažejo, da se Drupal 8 razvija. 

drupal

Nato je podal razlago strateških pobud:

drupal

Narediti Drupal boljši za ustvarjalce vsebin

Pričakovanja ustvarjalcev vsebin se spreminjajo. Za uspešnost Drupala je potrebno zagotavljati zmogljiva orodja za upravljanje vsebin, prilagojena ustvarjalcem. Poleg tega pa je potrebno zagotavljati preprostost s funkcijo “drag-and-drop”,WYSIWYG in še več. 

V izdaja Drupal 8.6 so za ustvarjalce vsebin dodane nove funkcije z izboljšavami na Media, Workflow in Out-of-the-Box. Na demo posnetu je prikazano, kako vse te nove funkcije olajšajo pisanje vsebine:

Prav tako je potrebno izboljšati izkušnjo ustvarjanja vsebin preko sodobnega adiministrativnega uporabniškega vmesnika. Dela se na novem uporabniškem vmesniku, ki ga uporablja React. Na videoposnetku je predstavljen najnovejši protitip: 

Razširjena zaščita Drupala 8 za manjše posodobitve sistema

Napovedali so posodobitev varnostne politike Drupala 8. Do danes so imeli lastniki spletnih mest možnost, da nadgradijo svoje spletne strani v enem mesecu po izdaji nove različice, preden bi izgubili varnostne posodobitve. Drupal 8 pa omogoča lastnikom spletnih mest 6 mesecev časa za nadgradnjo. Ta dodatni čas nudi lastnikom spletnih mest prilagodljivost pri načrtovanju, pripravi in preizkušanju manjših varnostnih posodobitev. Za več informacij preberite Driesovo objavo. 

Narediti Drupal boljši za ocenjevalce

Ena najpomembnejših posodobitev od DrupalCon Nashville je Drupalova izboljšana izkušnja za ocenjevalca. Čas, ki je potreben, da se spletno mesto Drupal postavi, se je skrajšal z več kot 15 minut na manj kot dve minuti in od 20 klikov na 3. To je velik dosežek. Več o tem lahko preberete v Driesovi nedavni objavi. 

Promote Drupal

Po lansiranju iniciative Promote Drupal na Drupal na DrupalCon Nashville so uspešno objavili sporočilo za javnost z najavo Drupal 8.6, ki je bil preveden v več jezikov. Veliko je še v pripravi, vključno z izdelavo priročnika za celostno grafično podobo, trženjem oglasnega prostora na Drupal.org in splošna Drupal Powerpoint predstavitev.

Prihodnost Drupala 9 in zaključek Drupala 7 in Drupala 8

Za ohranjanje sodobnega, vzdrževalnega in zmogljivega Drupala, je potrebno ostati na varnih in podprtih različicah, neodvisnih od Drupala 8. To pomeni, da mora Drupal 8 prenehati delovati sočasno s prenehanjem delovanja Symfony 3. Kot rezultat je napovedano, da: 

Drupal 8 bo obstajal do novembra 2021

Drupal 9 bo izšel leta 2020 kot enostavna nadgradnja. Zgodovinsko gledano sta vedno podprti le dve različici Drupala; Drupal 7 se bo zaključil z izidom Drupala 9. Veliko število spletnih mest pa bo do leta 2020 še uporabljalo Drupal 7, zato se bo podaljašala podpora Drupala 7 do novembra 2021.

Za zainteresirane je Dreis objavil dodatno pojasnilo: 

Uresničitev GitLab-a na Drupal.org

Združenje Drupal se trudi združiti GitLab z Drupal.org. GitLab bo zagotovil podporo za “zahteve za združitev”. Ta prispevek k Drupalu bo bližje širšemu krogu sodelavcev s področja odprtokodnih virov, ki se se naučili svojih spretnosti v “post-patch” obdobju. Nekatera GitLab orodja, kot sta urejanje in pregled spletnih strani v spletu, bodo zmanjšali ovire za prispevanje, pomagali bodo povečati število prispevkov in udeleženih na Drupal.org.

Spodnji videoposnetek prikazuje predogled gitlab integracije na Drupal.org:

Drupal skupnost je lahko ponosna na napredek, ki je posledica sodelovanja več tisoč ljudi. To je precej neverjetno! Moč skupnosti ni vidna le v manjših posodobitvah ali številnih stabilnih modulih. Čutiti jo je bilo mogoče tudi na konferenci, saj je veliko prostovoljcev žrtvovalo vikende in večere za organizacijo Drupal Europe brez DrupalCon Europe, ki jo organizira združenje Drupal. Projekt Drupal ima neverjeten vpliv vse od kode do skupnosti. Veseli se proslavljanja uspehov dela skupnosti in novih prijateljstev na prihodnjih Drupal konferencah.

drupal