Izšel Drupal 8.6.0

Drupal 8.6.0

Svetovna Drupal skupnost je najavila večjo nadgradnjo sistema na Drupal 8. Ta nadgradnja zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, ki prelevi stranko v samostojnega uporabnika. Od lažje namestitve in bolj stabilnih nadgradenj za tehnične ekipe, do izboljšane uporabniške izkušnje trženskim ekipam in urednikom vsebin - Drupal 8.6.0 ponuja znatne izboljšave vseh prejšnjih različic Drupal. 

Nova demo različica bo navdihnila ustvarjalce strani z omogočenimi funkcijami. Zraven tega lahko trženjska ekipa enostavno objavi zapletene vsebine z uporabo novih funkcij urejevalnika vsebin, vključno z izboljšano podporo za vdelavo video posnetkov in novih medijskih knjižnic; s funkcijo za izboljšano moderiranje delovnega toka v delovnem okolju in pomembne izboljšave postavitve spletnih mest. Kot pri vsaki večji posodobitvi bodo uporabniki zaznali nekaj splošnih popravkov in izboljšav testiranja. 

Megan Sanicki, izvršna direktorica združenja Drupal, je dejala: “Drupal 8.6 je pomembna nadgradnja zaradi poudarka na enostavnosti uporabe. Ta različica izboljša uporabniško izkušnjo, zaradi česar je lažje in cenejše migrirati iz starejših različic. Lažje jo je namestiti in s tem olajšati delo trženjskim ekipam ter povečati njihov učinek. Z visoko angažirano skupnostjo, osredotočeno na zagotavljanje lastnosti, ki stranki omogočajo najboljšo uporabniško izkušnjo, sem navdušena nad to različico, in kaj nas še čaka v prihodnosti Drupala.”

Kaj je torej novega v Drupal 8.6.0?

Odlična lastnost Drupala 8.6.0 je, da je migracijska podpora močno izboljšana, in olajša selitev iz Drupala 6 in 7 v Drupal 8. Ta različica omogoča modula Migrate Drupal (migracije iz prejšnjih pomembnejših različic Drupal) in Migrate Drupal UI (nadgrajen uporabniški vmesnik), ki zagotavljata rešitve posodobitve starejših spletnih mest. To pomeni, da lahko, za migracijo enojezične spletne strani Drupal 6 ali 7 v Drupal 8, uporabite podprti in vgrajeni uporabniški vmesnik. Večjezične migracije so še vedno eksperimentalne in se presenejo v večjezični modul Migrate Drupal.

Novost tej različice je tudi vgrajena stabilna podpora za vdelavo oddaljenega medija, ki je prednastavljena za podporo YouTube in Vimeo videom. V novem, poskusnem modulu, lahko sedaj pregledujete obstoječe medije in dodajate nove z integriranim gradnikom. Medijska knjižnica je prilagodljiva potrebam kupcev.

Možnosti postavitve so v Drupalu 8.6.0 precej izboljšane. Poskusni modul Layout Builder je odličen napredek za ustvarjalce spletnih mest, saj podpira prilaganje po prikazu (npr. polni način proti rezultatom iskanja). Uporabniki lahko ustvarjajo postavitve z dinamični sekcijami in niso omejeni s postavitvenimi polji, kar ponuja več možnosti za prilagojene postavitve. Že določeni postavitvi je moč dodati tudi edinstveno vsebino, kar je uporabno predvsem za oglaševanje, vidno le na eni strani. 

Drupal 8.6.0 ponuja nov demo profil in temo znotraj namestitve. To je še posebej zanimivo za CMS ocenjevalce in razvojne agencije, saj omogoča lažjo izvedbo zmožnosti Drupala 8. Predstavitev kuharske revije Umami je lepa in sodobna demonstracija Drupalovih zmožnosti. Imaginarna spletna stran za prehrano prikazuje Drupalovo uporabo podatkov, seznamov, kompozicijo strani in možnosti moderiranja vsebine. Primeri avtorjev in urednikov revije omogočajo prikaz različnih vidikov uporabe Drupalovega vmesnika za upravljanje vsebine.

Direktorica digitalne agencije Palantir.net, Tiffany Farriss, navaja: “Drupal je zmogljivo orodje. Njegove zmožnosti so bile predolgo v ozadju, kjer so jih lahko doživeli le izkušeni ali tehnični uporabniki. Navdušeni smo, da lahko z Umami prikažemo moč ter zmožnosti Drupala tako tehničnim kot tržnim uporabnikom.”

Drupal 8.6.0 ponuja nov modul ekperimentalnih delovnih okolij, ki je ključnega pomena pri pregledovanju večje količine vsebin. Obstoječa funkcija moderiranja vsebine je odlična, ko morate premakniti posamezne dele vsebine s postopkom urejanja in odobritve. Novo eksperimentalno delovno okolje pa omogoča pregled vsebinskih paketov naenkrat. Z intuitivnim uporabniškim vmesnikom se lahko nastavi več delovnih okolij ter naredi popravke in postavitve.

Zaradi potrebe po izredno hitri komunikaciji znotraj svoje organizacije, je Alimentation Couche-Tard konsolidiral več zapuščenih sistemov, da bi ustvaril en, globalen intranet, s katerim bi povezal svojo delovno silo. Poimenovali so ga Inner Circle. To je odlična platforma za izmenjavo sporočil in operativnih informacij v podjetju, namenjeno uspešnemu sodelovanju in učinkovitosti več kot 100.000 zaposlenih. Za ustvarjanje foruma, ki je tako super-lokalni in super-globalni, je potrebno izkoristiti avtorske vsebine, delovni tok in večjezične možnosti Drupala 8. 

“Couche-Tard lahko zdužuje vse - znanje, vsebino in sredstva organizacije - na enem mestu ter filtirira in nudi zelo osebno izkušnjo za vsakega zaposlenega ali lastnika, glede na njihovo vlogo, lokacijo in jezik”, je dejala Marie-Noelle Cano, višja direktorica globalnih komunikacij pri Alimentation Couche-Tard. “Couche-Tard je z Drupalom 8 izboljšal obseg, hitrost in vsebino notranje komunikacije, hkrati pa znižal stroške.”

Skupnost Drupal se je trudila, da bi olajšala začetke ocenjevalnemu in razvojnemu okolju; številne tehnične izboljšave omogočajo hitro nastavitev brskalnika pripravljenega za uporabo. Namestitveni program prepozna obstoječo konfiguracijo in ponudi možnost preproste obnovitve spletne strani iz obstoječe konfiguracije - pretoči vsebino iz oblaka, ne zahteva pa, da se vsebina lokalno shrani.

“Ta posodobitev je polna novih in razburljivih zmožnosti, ki kažejo, da je platforma Drupal namenjena ambicioznim digitalnim izkušnjam. V imenu združenja Drupal se želim zahvaliti vsem, ki so prispevali k Drupalu 8.6.0,” je dejal Sanicki.