Izšel Drupal 9

Release of Drupal 9 news image

Drupal, najzmogljivejši odprtokodni sistem za upravljanje vsebin za poslovno uporabo, je danes, 3. junija 2020, izdal najnovejšo ter najobsežnejšo posodobitev svoje programske opreme.

Drupal 9 ponuja orodja, s katerimi lahko marketerji, designerji in razvijalci ustvarjajo visoko zmogljive digitalne uporabniške izkušnje, od postavitve do zagona.

Ta različica vključuje še več vrhunskih funkcionalnosti, ki so priljubljene tako pri razvijalcih kot uporabnikih Drupala. Številna svetovno znana podjetja in organizacije, kot so na primer Lufthansa, Evropska komisija, NASA, Tesla ter Univerza Stanford, uporabljajo Drupal kot platformo za svoje napredne digitalne izkušnje.

 

Drupal 9 - nenehna inovacija v tehnologiji in uporabniški izkušnji

Najsodobnejša različica prinaša visoko zmogljive nove funkcionalnosti in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te novosti poganjajo Drupalovo vizijo naslednje generacije spleta in vključujejo:

  • Znatno enostavnejša orodja - z novim graditeljem postavitev strani, sistemom za WYSIWYG upravljanje z medijskimi vsebinami, in orodji za procese ustvarjanja vsebin je Drupal mnogo bolj enostaven za uporabo. Uporabniki lahko sedaj še lažje kot kadarkoli prej izkoristijo njegovo zmogljivo tehnološko arhitekturo.
  • Nenehna inovacija - zaradi redno dodajanih novih funkcionalnosti Drupal ostaja na samem vrhu spletne inovacije. 
  • Najlažja posodobitev v zadnjih desetih letih - skupaj z Drupalovo predanostjo enostavnim posodobitvam v prihodnosti zagotavlja, da vam nikoli več ne bo treba skrbeti glede migracij na novo platformo, samo za to da bi ostali na tekočem.

Kot je povedal Dries Buytaert, ustanovitelj Drupala, je “eden od glavnih razlogov za Drupalov uspeh to, da smo se vedno zavzemali za velike, v prihodnost usmerjene spremembe. Posledično je danes Drupal ena izmed redkih CMS platform, ki so po dvajsetih letih še vedno relevantne.

Eden izmed ključnih uporabnikov Drupala je izpostavil, da se zanaša na Drupalov enostavni vmesnik za posodabljanje svojih vsebin - tudi takrat, ko razvijalci niso takoj na razpolago.

V študiji primera o uporabi Drupala Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU) je njihova ekipa povedala: “Zahvaljujoč novim zmožnostim Drupala za ustvarjanje in upravljanje z vsebinami, vključno s stabilno podporo za medijske vsebine in nadzorom nad postavitvijo, ter brez pomoči razvijalcev, smo lahko sedaj bolj dinamični in se hitreje odzovemo na zunanje dogodke.

Poleg tega, da nova različica poenostavi prispevanje k dinamičnim spletnim platformam za vse, ki niso razvijalci, hkrati še naprej pospešuje osnovno tehnologijo, ki je v ospredju digitalnih izkušenj. S tem omogoča razvijalcem graditi naslednjo generacijo spleta. 

Zaradi njegove “API-first” arhitekture je Drupal kot “decoupled” oz. “headless” sistem daleč pred konkurenco,” je povedal Tim Lehnen, direktor tehnološkega razvoja pri Združenju Drupal (Drupal Association). “Drupal lahko služi kot vsebinsko središče za napredne digitalne izkušnje zgrajene z najsodobnejšimi tehnologijami, vključno z JavaScript ogrodji, kot so React, Angular ali Vue, ali pa celo z na novo postavljajočimi se kanali, kot so npr. digitalni pomočniki ter AR/VR aplikacije.” 

Buytaert pravi, da je bil glavni cilj pri tej različici karseda poenostaviti proces posodobitve za uporabnike.

Odkar je štiri leta nazaj izšla različica 8, se je Drupalova inovacija zgolj pospešila,” je povedal. “V preteklosti so bile velike posodobitve zelo drage. Z Drupalom 9 smo želeli hitro vpeljati novosti in omogočiti enostavno posodobitev z različice 8. In prav to nam je uspelo! Posodabljanje z Drupala 8 na 9 predstavlja najbolj enostavno veliko posodobitev v več kot desetih letih.” 

 

Drupal poganja svetovna skupnost

Drupal je pravi odprtokoden projekt, ki uporablja veščine več deset tisoč razvijalcev s celega sveta. Skozi leta je zaslovel zaradi svoje varnosti, zmogljivosti, dostopnosti in skalabilnosti, ki jim v CMS ekosistemu ni para.

Njegova temeljna vrlina pa je od nekdaj bila možnost upravljanja s strukturiranimi podatki - ustvarjenimi enkrat in nato uporabljenimi kjerkoli - z najnovejšo različico pa se je Drupal skupnost še bolj osredotočila na to. 

 

O Drupalu in Združenju Drupal

Drupal je odprtokodna programska oprema za upravljanje vsebin, ki jo uporablja na milijone ljudi in organizacij po celem svetu. Število uporabnikov na uradni strani drupal.org presega 1,3 milijone, k razvoju Drupala pa redno prispeva skupnost več kot 100.000 ljudi. Združenje Drupal je neprofitna organizacija, ki se zavzema za spodbujanje in podporo odprtokodnemu projektu ter njegovi skupnosti. 


 
Več informacij na drupal.org/9