Izšel Drupal 8.5

Drupal 8.5.0

Kaj je novega v Drupal 8.5.0?

Nova različica omogoča, da je modul Media na voljo vsem, poleg tega znatno izboljša migracije, stabilizira modul Content Moderation in Settings Tray, dinamične strani s privzetim omogočenim BigPipe delujejo hitreje in predstavlja nov poskusni uporabniški vmesnik ureditve prikaza entitet. Vključuje tudi zelo pomembne popravke za delo s prevodi vsebin in podpira delovanje na PHP 7.2.

Media v jedru in na voljo vsem graditeljem spletnih mest

V jedro Drupala 8.4 smo dodali Media API, ki je deloval iz modula Media Entity, vendar je bil skrit iz uporabniškega vmesnika zaradi težav pri uporabi. Številne težave so bile obravnavane v Drupalu 8.5, sedaj pa se modul lahko normalno omogoča. Media v Drupalu 8.5 podpira nalaganje in predvajanje zvočnih in video datotek ter objavljanje in ponovno uporabo medijev. 

Za optimalno uporabniško izkušnjo predlagamo povečanje osnovnega nabora funkcij z bogatim ekosistemom modulov, ki razširjajo osnovni modul Media. V prihodnjih različicah bomo izboljšali osnovno uporabniško izkušnjo z medijsko knjižnico in drugimi orodji, dodali integracijo WYSIWYG in podporo za vrsto oddaljenih medijev, kot so YouTube videi, in na obstoječih straneh zagotovili nadgradnjo obstoječih osnovnih File and Image podatkov.

Stabilna nastavitev modulov Tray in Content Moderation

Dva poskusna modula, ki sta bila prvotno dodana Drupalu 8.2.0 se nenehno izboljšujeta in sta sedaj stabilna. Modul Settings Tray ponuja hitro rešitev upravljanja kontekstualnih nastavitev, kot je npr. premikanje predmetov v meniju. Content Moderation modul pa omogoča definiranje stanja vsebine, kot so osnutek (Draft), arhivirano (Archived) in objavljeno (Published) ter premikanje vsebin med stanji. Drupal 8.5 dodaja še podporo prevodom, ki se moderirajo neodvisno.

Novi poskusni modul Layout Builder

Novi poskusni modul Layout Builder ponuja možnosti postavitve zaslona za članke, strani, uporabniške profile in druge prikaze podjetja. Layout Builder uporablja isti uporabniški vmesnik “outside-in” kot modul Settings Tray in ustvarjalcem omogoča urejanje svojih postavitev na dejanski strani (in ne v ločenem ozadju). Trenutni uporabniški vmesnik je osnovna izvedba, vendar pričakujemo znatne izboljšave v prihodnjih mesecih. 

Veliki koraki za migracije

Po več kot štirih letih dela se arhitektura modula Migrate system lahko označi kot stabilna. Modula Drupal Migrate in Drupal Migrate UI se prav tako štejeta kot stabilna za nadgradnjo enojezičnih strani (večjezične nadgradnje spletnega mesa še vedno niso v celoti podprte). V to različico je vključena tudi podpora za postopne migracije. Za dodatne podrobnosti o prehodu si oglejte objavo o migracijah na Drupal 8. 

BigPipe kot privzeto 

Modul BigPipe omogoča napredno implementacijo Facebook-ove BigPipe strategije za prikazovanje strani z znatno izboljšano učinkovitostjo strani z dinamično, s prilagojeno ali z nepopravljeno vsebino. Modul je bil poskusno dodan v Drupal 8.1.0 in je postal stabilen v Drupalu 8.3.0. Po testiranju v realnem okolju je BigPipe sedaj vključen kot del standardnega profila za namestitev Drupala 8.5.0, tako da bodo vse Drupal 8 strani še hitrejše. BigPipe je tudi prva nova funkcija Drupala 8, ki se razvija iz poskusnega prototipa vse do gradnika standardne namestitve!

Osnova za Drupal 8 “Out of the Box” predstavitev

Drupal 8.5.0 je osnova za nov demo profil in temo iz Out of the Box iniciative, za lepo in sodobno predstavitev Drupalovih zmožnosti. Omogočilo nam bo, da demo posredujemo poskusno, morda že v prihodnji izdaji različice Drupal 8.5 (demo profil in tema se ne smeta uporabljati na dejanskih produktih ali razvojnih spletnih straneh, saj ni zagotovljena nobena združljivost s predhodnimi verzijami ali nadgradnja). Za ogled delovanja demo verzije je na voljo razvojna različica 8.6.x.

Podprtost PHP 7.2 

Drupal 8.5.0 sedaj deluje na PHP 7.2, ki zagotavlja nove funkcije in izboljša zmogljivost nad PHP 7.1. Pri delu z Drupalom 8 se priporoča uporaba različice PHP 7.2.

Kaj to pomeni zame?

Posodobite sistem na 8.5.0, v kolikor želite še naprej prejemati popravke in ohranjati varnost. Naslednja izdaja bugfix-a (8.5.1) je predvideva za 4. april 2018.

Posodobitev vaše spletne strani iz 8.4.5 na 8.5.0 z update.php poteka popolnoma enako kot posodobitev iz 8.4.4 na 8.4.5. Drupal 8.5.0 vsebuje posodobitve za več odvisnosti, vključno s posodobitvijo, ki je združljiva Symfony dolgoročno podporo za nazaj (podprta več let). Moduli, teme in prevodi v tej različici morda potrebujejo posodobitve pri nekaterih spremembah, zato skrbno preizkusite posodobitve pred posodabljanjem vaše delujoče strani. 

Drupal 8 bo čez eno leto, z marcem 2019, zahteval PHP 7. V kolikor vaša stran gostuje na PHP 5.5 ali 5.6, morate začeti načrtovati nadgradnjo (pri tem upoštevajte podprto nadgradnjo na PHP 7.2). Več informacij je na voljo v Drupal core objavi Zaključek delovanja PHP 5.

Lastniki spletnih strani Drupal 6 in 7

Drupal 7 je še vedno v celoti podprt in bo še naprej zagotavljal popravke napak in ohranjal varnost skozi manjše posodobitve Drupala 8. Drupal 6 ni več podprt. Za dodatne podrobnosti o prehodu si oglejte objavo o migracijah na Drupal 8. 

Prevodi, moduli in teme

Manjše posodobitve, kot je Drupal 8.5.0, vključujejo nazaj združljive API dodatke namenjene razvijalcem in za nove funkcije. Za več podrobnosti o izboljšavah za razvijalce preberite opombe k izdaji 8.5.0.

Manjše posodobitve so združljive za nazaj, moduli, teme in prevodi, ki jih podpirajo Drupal 8.4.x in nižje različice, pa bodo združljivi tudi z različico 8.5.x. Nova različica vključuje nekatere spremembe nizov, uporabniških vmesnikov, notranjih API-jev in njihovo opustitev. Morda bodo potrebne manjše posodobitve vaših prevodov, modulov in tem. Za več informacij si oglejte objavo o izdaji različice 8.5.0.