Na voljo je Drupal 8.7

Drupal 8.7.0 release

Prvega maja je izšla najnovejša verzija Drupala, 8.7, ki vsebuje kar nekaj pomembnih novosti in je posledično pomemben korak v pripravah na Drupal 9, ki bo izšel junija naslednje leto. V tem prispevku si bomo bolj podrobno ogledali, kakšne novosti so prišle v tej verziji in kakšne so vaše možnosti za nadgradnjo. 

Ta prispevek je prevod oz. priredba bloga na uradni Drupal strani avtorja Gáborja Hojtsyja. 

 

Kaj je novega v verziji 8.7.0?

Zadnja verzija Drupala prinaša zmogljive funkcionalnosti, s pomočjo katerih bomo lahko z Drupalom delali še bolje. Najbolj prelomna sta gotovo modula JSON:API ter dostopni in intuitivni Layout Builder, ki sta v tej verziji že stabilna. 

 

Stabilen Layout Builder

Layout Builder se je prvič pojavil kot eksperimentalen modul v verziji 8.5.0. Z izdajo Drupala 8.7.0 pa je ta modul zdaj stabilen in pripravljen na uporabo v produkciji, saj nudi zmogljivo, dostopno ter mobilnim uporabnikom prijazno orodje za grajenje spletnih mest, ki je v celoti kompatibilno z različicami vsebin, uredniškimi poteki dela in predogledi objav.

Layout Builder graditeljem spletnih mest omogoča, da hitro ustvarjajo vsebinske predloge za postavitev strani, ki pospešijo proces razvoja. Poleg tega tudi dopušča ustvarjalcem vsebine, da z lahkoto prilagajajo posamezne strani z edinstvenimi postavitvami. 

Vmesnik omogoča upravljanje vsebinskih blokov z vlečenjem in spuščanjem. Poleg tega podpira tudi ukaze s tipkovnico in preklapljanje na predogled, kar daje urednikom vsebine popoln nadzor nad njihovo izkušnjo med izgradnjo postavitev. 

Rezultat vseh navedenih funkcionalnosti je vrhunska rešitev za upravljanje z vsebino, ki poenostavi masovno produkcijo, obenem pa podpira tudi edinstveno ustvarjanje. K tej funkcionalnosti je prispevalo 123 posameznih razvijalcev in 68 organizacij. Več kot 40 od vseh posameznikov, ki so prispevali, so to počeli delno ali v celoti v svojem prostem času. 

Tukaj si lahko ogledate kratko predstavitev Layout Builderja.

Ekipa, ki je odgovorna za ta modul, že dela na implementaciji podpore prevajanja modula za postavitev vsebin v prihodnji izdaji. 

 

Stabilna podpora za JSON:API

Podpora za JSON:API je v tej verziji vključena kot stabilna funkcionalnost v jedru. Specifikacija JSON:API je enostaven in hiter način za izgradnjo hibridnih spletnih mest oz. aplikacij, kjer je back end ločen od front enda (ang. "decoupled application"). Modul JSON:API Drupalovega jedra vsebuje izpopolnjene funkcionalnosti ter je enostaven za uporabo, saj vključuje robustno out-of-the-box podporo in lahko postavitev. S pomočjo JSON:API je izgradnja naprednih spletnih mest zdaj lažja kot kadarkoli. K tej novi funkcionalnosti je prispevalo 147 posameznih razvijalcev in 76 organizacij. Izmed vseh posameznikov, ki so prispevali, jih je več kot 50 to počelo delno ali v celoti v svojem prostem času.

Če, na primer, preprosto dostopate do URL-ja, kot je https://example.com/jsonapi/node/article, lahko dobite seznam vseh člankov, ki so na voljo na vašem spletnem mestu, ter od tod z nadaljnjim filtriranjem prikažete vsebino Drupala v hibridnih spletnih mestih, mobilnih aplikacijah, itd.

Tukaj si lahko ogledate, kako JSON:API deluje v praksi.

 

Izboljšave eksperimentalnega modula Media Library

Eksperimentalni Media Library je bil v tej verziji deležen številnih znatnih izboljšav. Media Library je zgrajen na stabilnem Media modulu, ki dopušča večkratno uporabo slik, dokumentov in celo zunanjih vgrajenih medijev, kot so YouTube videi. Z elementi v Media Library je moč upravljati z vlečenjem in spuščanjem. Ta izdaja je izboljšala izgled in dostopnost uporabniškega vmesnika, poleg tega pa tudi dopušča ustvarjanje vrinjenih medijev v knjižnici ter nudi bolj prilagodljive poglede mrež in tabel. K tej novi funkcionalnosti je prispevalo 310 posameznih razvijalcev in 122 organizacij. Več kot 100 od vseh tistih, ki so prispevali, so to počeli delno ali v celoti v svojem prostem času.

Tukaj si lahko ogledate kratko predstavitev, kjer je omogočen Media Library.

Veliko stvari pa bo treba še dodelati, da bo Media Library v prihodnji izdaji stabilen, med drugim integracijo WYSIWYG (ang. “What you see is what you get”, torej, prikaz na spletnem mestu je enak kot v urejevalniku). 

 

Možnost več različic menijev in kategorizacijskih izrazov

Sedaj je možno ustvarjati več različic prilagojenih menijev in kategorizacijskih izrazov, kar omogoča, da se uporabljajo v uredniških potekih dela (podobno kot vozlišča, mediji in prilagojeni bloki). Sistem Entity sedaj nudi tudi nov Update API, ki podpira pretvorbo še več tipov entitet. Omogoča pretvarjanje sheme kateregakoli tipa vsebinskih entitet med takšno, ki ne dovoljuje prevodov oz. različic vsebin, in takšno, ki le-to dovoljuje. To deluje tudi takrat, ko ima tip entitete, katerega shema se spreminja, že obstoječe podatke. Zaradi vseh teh sprememb je izboljšana tudi podpora jedra za modul Workspaces.

 

Nove funkcionalnosti v Umami demonstraciji

Kuharska revija Umami, ki služi za demonstracijo novih funkcionalnosti Drupala, je z novo verzijo bolj dostopna in predstavlja več funkcionalnosti, ki so avtomatično omogočene, vključno z interaktivnim vodnikom, integracijo Layout Builderja za recepte in pa večjezične funkcionalnosti. Profil sedaj vsebuje urejeno zbirko španskih prevodov, delo na drugih jezikih pa je že v teku. K Umami demonstraciji je prispevalo 187 posameznih razvijalcev in 84 organizacij. Več kot 60 od vseh posameznikov, ki so prispevali, so to počeli delno ali v celoti v svojem prostem času.

Umami omogoča začetnikom, da hitro in enostavno postavijo Drupal projekt ter se seznanijo z Drupalom in njegovimi komponentami. 

 

Na poti proti Drupal 9

Drupal 8.7.0 vključuje neobvezno podporo za Twig 2 (za spletna mesta, ki lahko nameščajo popravke za svojo Composer konfiguracijo). Tudi neobvezna podpora za Symfony 4 je bila deležna številnih prispevkov in naj bi bila končana v verziji 8.8. To je pomembno delo, saj je izdaja Drupala 9 načrtovana za 3. junij 2020, posodobila pa bo številne knjižnice, nujne za delovanje Drupala, še zlasti Symfony. S testiranjem Drupala s posodobljenimi knjižnicami tretjih oseb bomo dobili boljše povratne informacije o naši kompatibilnosti s temi knjižnicami ter o kakršnihkoli težavah, na katere bodo spletna mesta naletela pri posodabljanju. 

 

Kaj to pomeni zame?

 

Za lastnike spletnih mest Drupal 8

Za vsa spletna mesta, postavljena v Drupalu 8, je priporočena posodobitev na verzijo 8.7.0, saj bodo le tako še naprej deležna odpravljanja hroščev. Naslednja izdaja, v kateri se bodo odpravljali hrošči, tj. 8.7.1, je načrtovana za 5. junij 2019. (Za več informacij si oglejte pregled časovne razporeditve novih izdaj.) S to izdajo spletna mesta, postavljena v verziji 8.5, ne bodo več deležna varnostnih obravnav. (Drupal 8.6 bo deležen varnostnih popravkov še do 4. decembra 2019.)

Ne pozabite, da nove namestitve Drupala 8.7.0 zdaj zahtevajo vsaj PHP verzijo 7.0.8. Obstoječa spletna mesta zaenkrat delujejo vsaj še na PHP 5.5.9, vendar prikažejo opozorilo (več o tem si lahko preberete tukaj). Varnostne posodobitve Drupala bodo začele zahtevati PHP 7 z verzijo 8.8.0, ki bo izšla decembra 2019, zato je priporočeno, da vsi uporabniki že zdaj preidejo na vsaj PHP 7.0.8.

Posodobitev vaše strani z verzije 8.6.15 na 8.7.0 s pomočjo Composerjevega ukaza je identična kot posodobitev z verzije 8.6.14 na 8.6.15. V Drupalu 8.7.0 so posodobljene tudi številne knjižnice, ki jih Drupal potrebuje za delovanje. Moduli, teme ter prevodi bodo morda potrebni posodobitev za vse te, pa tudi za ostale spremembe v tej manjši izdaji. Zato vam svetujemo, da vse posodobitve najprej skrbno testirate, preden se lotite posodabljanja spletnega mesta v produkcijskem okolju. Za celoten seznam sprememb, ki bi lahko vplivale na vaše spletno mesto, si preberite opombe k izdaji 8.7.0

 

Za lastnike spletnih mest Drupal 6 in 7

Drupal 7 bo vse do novembra 2021 še vedno popolnoma podprt s strani skupnosti; v tem času bo deležen vseh varnostnih popravkov ter odstranitev hroščev. Od novembra 2021 do vsaj novembra 2024 pa bodo proizvajalci nudili tudi podaljšano podporo za Drupal 7. Več o tem programu najdete tukaj

Drupal 6 ne bo več prejemal podpore. Več o tem si lahko preberete tukaj

Za enojezična spletna mesta, postavljena v Drupalu 6 oz. 7, lahko sedaj uporabite stabilno migracijsko pot z vgrajenim posodobljenim uporabniškim vmesnikom. Za večjezična spletna mesta pa obstaja eksperimentalna podpora, tako da kar pridno testirajte in prijavljajte težave, na katere naletite. 

 

Za vse, ki prispevate prevode, module ter teme

Manjše izdaje, kot je Drupal 8.7.0, vključujejo tako za nazaj združljive dodatke k API-ju za razvijalce kot nove funkcionalnosti. 

Ker so manjše izdaje združjive s prejšnjimi verzijami, bodo moduli, teme in prevodi, ki so podpirali verzije 8.6.x in starejše, združljivi tudi z Drupalom 8.7.x. Vendar pa nova verzija vključuje nekaj sprememb v uporabniških vmesnikih, internih API-jih ter opuščenih funkcijah API-jev. To pomeni, da bodo za vaše prevode, module ter teme morda potrebne manjše posodobitve. Za celoten seznam sprememb, ki bi lahko vplivale na vaše module oz.teme, si preberite opombe k izdaji 8.7.0

Ta izdaja je znatno izboljšala celoten Drupal projekt ter odraža trdo delo prostovoljcev in številnih drugih, ki so prispevali v okviru svojih organizacij, prav tako pa tudi trud testerjev iz programa beta testiranja manjše izdaje (več o tem). Hvala vsem, ki ste na takšen ali drugačen način prispevali k Drupalu 8.7!